Торовете са един от най-важните инструменти за развитие на селското стопанство в подкрепа на продоволственото осигуряване, както и за поддържане производителността на почвата. Всеки естествен или химически произведен материал, който съдържа най-малко 5 % от едно или повече от трите основни хранителни вещества (N, P2O5, K2O), може да се нарече тор.
Минералните торове са продукти на химическата промишленост.
Външният вид (размер и форма) на минералните торове е много разнообразен в зависимост от процеса на производство: гранули, пелети, “перли”, кристали, компактиран или фин прах. Повечето торове се предлагат в твърдо състояние, но делът на течните торове все повече нараства. Освен хранителните стойности, физическите качества на торовете се определят и от размер, твърдост, устойчивост на влага и физически повреди, разтворимост, висококачествените торове имат специална повърхностна обработка /покритие предотвратяващо сбиване на продукта.
Видове торове
Торове съдържащи само един първичен хранителен елемент се наричат прости (еднокомпонентни), а тези които съдържат два или три основни хранителни елемента, са сложни (многокомпонентни). Сложните от своя страна се разделят на смесени (бленд/компактиран) или комплексни (продукти на химически синтез).